5 Comments

  1. Fara standby preempt routerul nu se pune active router chiar daca are prioritate mai buna. Deci daca foloseai doar pe CPE1 , cind CPE1 isi schimba prioritatea si anunta “may preempt” CPE2 nu ar fi devenit activ chiar daca avea prioritatea mai buna. Invers ar fi functionat, daca CPE2 (ca router activ fara standby preempt setat) si-ar fi scazut prioritatea , CPE1 ca standby router cu preempt setat ar fi facut takeover de la CPE2. Deci failoverul ar fi functionat doar intr-un singur sens.Dar in configuratia de mai sus, daca doar CPE1 ar fi avut standby preempt setat, configuratia nu ar fi functionat, deoarece CPE2 fara preempt nu ar fi facut takeover.

  2. Author

    @DragosV Cand CPE1, router-ul cu prio mai mare si initial HSRP Active, devine dupa o perioada de inactivitate iar disponibil, daca are Preempt configurat trimite un mesaj “Coup”. Dupa expirarea Hold Timer este luat in considerare Preempt de catre CPE2. Dupa ce expira timpul definit prin Preempt, CPE2 trimite un mesaj “Resign” si CPE1 redevine HSRP Active (CPE1 isi recastiga starea de HSRP Active in aproximativ Hold Timer + Preempt Delay).
    In momentul in care CPE1 devine indisponibil, CPE2 devine HSRP Active dupa expirarea Hold Timer-ului => Clientul poate sesiza un downtime in jurul valorii Hold Timer in momentul in care CPE1 devine indisponibil.

    Practic Preemp Delay isi face treaba numai in cazul in care este configurat pentru router-ul ales de noi sa fie HSRP Activ.

  3. Schema de comunicatie este asa cum zici tu. Eu spun doar ca rolul functiei preempt este ca atunci cind un router cu o prioritate mai mare revine din starea de inactivitate sa poate sa redevina active router. Fara preempt setat, odata ce un router isi pierde rolul de active router nu se mai face active chiar daca are prioritate mai buna. Fara preempt se poate face active router doar daca routerul active nu mai trimite hello packets (si cum zici tu dupa expirarea holdtimer-ului.

  4. misto solutia cu EEM, dar nu e mai simplu sa bagi un eigrp pe lan in loc de hsrp?

  5. Author

    @robert nu inteleg exact unde te gandesti sa folosesti EIGRP, te rog spune mai multe detalii.
    Am putea duce mai departe solutia si sa ne gandim ca putem folosi un link direct intre cele doua CPE-uri, link peste care configuram iBGP. In acest caz scap de problema sincronizarii HSRP cu ceea ce se intampla in reteaua dinspre SP, dar pierd in acelasi timp si placerea de a folosi EEM 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.