Cautand prin niste acte vechi am gasit un raport Norton Diagnostics (parte a Norton Utilities 8.0) din 6 septembrie 1995. A fost foarte haios sa-mi revad configuratia PC-ului de atunci si pasii prin care a trecut. De asemenea mi-am amintit cu placere de cateva momente importante ale acelei perioade. Dar sa nu anticipam…
- Procesorul era un Cyrix (facea clone Intel foarte bune atunci impreuna cu AMD) 486 la 40 Mhz. Actualul meu procesor e un quad-core la 3.2 Ghz (in cifre brute de 320 ori mai puternic) si chiar si mobilul meu are procesor de 800Mhz intr-un volum de multe zeci sau sute de ori mai mic. De fapt 486-le a fost un fel de upgrade, pentru ca in 1994 primul meu PC avea un 386SX la 25Mhz sau 33 Mhz si stiu ca voiam foarte tare un coprocesor (386 SX nu avea). De ce-l voiam asa tare nu imi dau seama :). Mai stiu chiar ca aveam si un buton de Turbo desi daca imi amintesc bine nu facea decat sa schimbe cifrele de pe un afisaj LED nu si viteza sistemului. A urmat 486DX2 66Mhz si apoi cred ca am sarit direct la AMD K6-2 350Mhz, AMD Duron 800Mhz, AMD Thunderbird 1.8Ghz (care putea avea multiplicatorul deblocat cu un mic truc cu un creion de grafit si niste pini conectati), AMD Athlon 64, Intel Core 2 Duo si am revenit la AMD Phenom 2 Black.
- Aveam 4 MB RAM (m-am uitat de 2 ori pe raport dar chiar sunt doar 4 MB!). In comparatie, acum am in sistem 4GB (de 1000 ori mai mult) si telefonul meu are 128MB. Daca va amintiti, erau mereu probleme cu jocurile si memoria extinsa (himem.sys) sau expandata (ems386.exe) care trebuiau definite in autoexec.bat si config.sys.
- Aveam floppy 1.4M. Il mai am si acum desi nu am folosit o discheta de mai mult de 5 ani cred. Ba chiar gasisem un program care reformata sectoarele intr-un mod din care rezultau floppy-uri de 2 MB (ceea ce e enorm, tinand cont ca e vorba de 40% adaos). E si greu sa te mai gandesti acum la un floppy cand poti sa iei un card microSD de 32 GB (de 22857 ori mai mare in cam de 4-500 ori mai mic spatiu)
- Eram mandru de HDD-ul meu de 210MB (vazut de Norton 207). Era un Western Digital Caviar, o serie extraordinara de-a lungul timpului. Desi in timp am trecut prin cam toti producatorii (Seagate 6G, Quantum Fireball AS 20GB, Maxtor 40 si 80G) m-am intors la Western Digital Caviar Black (750G, de 3571 ori mai mare desi ocupa acelasi spatiu). Norton raporteaza o turatie de approx 77000 RPM pe acel HDD ceea ce e imposibil, de-abia am ajuns de cativa ani la 15000 RPM π
- Placa de sunet a fost o aditie uluitoare. Inainte de ea aveam PC Speaker si desi puteam asculta cat de cat .mod-uri (mai tineti minte melodiile .mod sau .xm facute cu “trackere” tip “FastTracker” ?) nu suna cine stie ce. Cand am pus o melodie pe o placa de sunet ES688 pe care am reusit sa o obtin la un moment dat, cred ca aproape am lesinat; nu credeam ca un PC poate scoate asa sunete frumoase. M-am uitat cred ore intregi non stop la deschiderea jocului Dune, care avea voci (!) si care suna extraordinar. Acum am un Creative X-Fi Titanium al carui procesor EMU (de exceptie, spre deosebire de firma care-l implementeaza) probabil e de multe ori mai puternic decat toate calculatoarele mele de acum 10 ani. In orice caz, placa de sunet a fost un pas enorm, la fel ca si unitatea CD.
- unitatea CD, un Memorex (dar nu sunt sigur) la 6X mi-a inlesnit contactul cu Multimedia (un cuvant de marketing foarte bun pe atunci). Enciclopediile erau preferatele mele, pareau sa aiba informatie infinita π Acum am un DVDRW pe care-l folosesc din ce in ce mai rar datorita spatiului HDD f. mare.
- Placa video a fost o dezamagire in general. Era clasicul Trident 512Kbytes RAM pe care cred ca-l avea 90% din Romania, dar nu putea duce o rezolutie mai mare de 800×600 cu 256 culori in Windows. In plus in unele jocuri nu functiona (jocurile care aveau nevoie de drivere VESA in general). Monitorul era un PGA (nu am mai auzit de atunci de el) si a reusit sa tina cel putin 5 ani pana cand l-am dat cuiva. De-a lungul timpului placa a trecut prin mai multe incarnari: S3 Trio 3D (care NU avea 3D din ce tin minte), Riva TNT (superba placa video la vremea ei, mi-a aratat ce inseamna accelerare 3D), Riva TNT2 M64, Geforce 256, Geforce 2 MX200, apoi MX400, Geforce 6800LE, ATI Radeon X1950Pro (din nou o placa castigatoare, a rezistat cativa ani in sistemul meu) si in final ATI RadeonHD 5750. Un monitor pe care-l tin minte cu placere pentru ca a fost o surpriza placuta a fost AOC 17″ CRT dupa care am reusit sa trec pe LCD prin 2005, Samsung SyncMaster 710N, monitor pe care il am de atunci si care functioneaza ireprosabil (poate nu e la fel de luminos ca in zilele bune, dar au trecut totusi 5 ani de folosire masiva prin el). Sa mai spun ca Riva TNT avea 16 MB RAM si placa actuala 1GB ?
Alte amintiri interesante:
- Nu porneam direct in Windows nici chiar Windows 3.1 (la 4 MB RAM nu prea mai ramanea nimic liber). Din cand in cand il mai porneam totusi sa joc Solitaire sau sa ma plimb prin File Manager π
- Am descoperit in DOS 6.22 (noroc cu cartile de la Teora care au fost excelente in acei ani in care erau singurele surse de informatii) utilitarul DriveSpace care facea o comprimare (arhivare) realtime printr-un driver. Dupa ce treceam un drive in sistemul DriveSpace tot ce se scriam pe drive-ul respectiv era comprimat realtime si decomprimat la citire. Reusisem sa mai obtin vreo 50 MB cu chestia asta (25%!). Ba chiar tin minte jocul Zeppelin care se incarca mult mai repede pentru ca probabil citea mai multe date de pe HDD care acum comprimate erau mai mici si deci erau citite mai repede
- Am folosit un timp si RAMDrive-ul din DOS 6.22 pentru a avea un drive foarte rapid in RAM, mai ales dupa upgrade la 8 sau 16MB RAM. Era util pentru jocuri mici pe care le copiam in ramdrive si le rulam de acolo.
- Mai tineti minte cum ne parcam toti constiinciosi HDD-urile? Nu inchideam niciodata PCul pana nu rulam un alt utilitar din Norton Utilities care nu facea decat sa parcheze capetele HDD-ului
- O alta amintire draguta sunt ecranele de protectie de la monitoare, care se gaseau peste tot. Nu m-am lamurit nici acum daca ajutau cu ceva, sper ca da dar nu voi sti niciodata
- Am gasit la un moment dat un controller ATA alternativ, mult mai rapid decat cel de pe placa de baza. Chiar folosea slot-urile VESA pe care le aveam si nu aveam cu ce sa le umplu. Astfel banda sa era mai mare decat a unei placi ISA normale. Din pacate desi aducea un spor de 100% la viteza sau pe aproape, era buggy si bloca sistemul la intervale regulate. Am fost foarte dezamagit.
- Printre lucrurile de care sunt mandru si acum a fost devirusarea manuala a PC-ului propriu de un virus relativ slabut (S3 ii spunea dar nu stiu ce facea in afara de multiplicare). Nu exista un antivirus pentru el, si el avea neplacutul obicei sa ramana TSR (terminate-and-stay-resident, simulacrul de multitasking din DOS) si sa se adauge in fiecare .exe pe care-l porneam. Dupa ce am analizat vreo 2 zile ce modifica prin compararea unui .exe infectat cu unul normal, am scos virusul cu Diskedit.exe (!) din Norton Utilities din cateva zeci de fisiere, manual, timp de o saptamana. A fost monumental momentul pentru mine π
Sunt multe amintiri de atunci, stiu ca si voi aveti o gramada si sper ca v-am facut sa va amintiti cu placere de ele si in acelasi timp sa constientizati impreuna cu mine enormul progres tehnologic din ultimii cativa ani. Acum parchez HDD-ul. <Click>
Primul meu calculator pe care am reusit sa il fac din bucati a fost un p4-dx4 la 120Mhz la care bineinteles ca modificam jumperii de pe placa de baza sa ajung la 133Mhz π .
Pentru ca nu mi-am permis un hard, dar eram fericitul posesor a 16MB de RAM (stiti ca asta insemna enooorm) butam cu floapa de sistem si cream un ramdrive in care jucam minunatul joc Dyna π . Era nasol cand se lua curentul π .
Ce vremuri,inca mai am prin pivnita batranul 486 si un p1 de 133mhz(daca imi aduc aminte bine) cu placa video de 8mb,eram smecher printre cei cu pc in acele vremuri:)
Pun pariu ca n-a avut nimeni ce am avut eu. Un monitor monocrom ce afisa doar o singura culoare : verde, deci ori era verde ori negru ori alb.
Am avut momente cand nu aveam monitor deloc si foloseam un montaj improvizat de conversie RGB in video composite pe care-l duceam la un scart de la un tv color. Placa video nu avea tv-out.
L-am avut la un 486dx2 la 66mhz cu 8 sau 16 MB de ram. Acum am 8GB de ram si procesor dual core pe 64 bit.
aaaa… deci comanda “park” asta facea! pe-atunci habar n-am avut de le folosec unii. tin minte ca dupa ce ai pornit comanda, a aparut o pctograma a unui bec, sau ceva de genul… daca nu ma insel. (bineinteles in DOS)