Ken Thompson – inventatorul platformei UNIX. Ulterior, impreuna cu Dennis Ritchie au dezvoltat la inceputul anilor 70 limbajul de programare C.
William Henry Gates al III-lea cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondatorul (alaturi de Paul Allen) al Microsoft Corporation. A vândut sistemele de operare MS-DOS şi Windows pe PC-uri, cel din urmă ajungând să deţină monopolul pe piaţă cu un procent zdrobitor de aproximativ 93%. Practicile care au dus la o asemenă cotă sunt desigur aprig comentate, însă acestea sunt cifrele, iar Bill Gates rămâne unul dintre cei mai mari antreprenori din istorie, cu o avere estimată la 40 de miliarde de dolari.
Steve Jobs – co-fondator al companiei Apple, alături de Steve Wozniak (inventatorul primului computer desktop comercial). În anul 1985, Steve Jobs a fost dat afară de către consiliul de directori, dar a revenit la cârma companiei din Cupertino în 1996, în vremuri negre. În acel an, Apple ar fi putut ajunge într-un colţ întunecat al istoriei dacă nu şi-ar fi făcut apariţia Steve Jobs cu al său nou proiect – Mac OS X. Apple şi-a revenit, iar astăzi este una dintre cele mai prolifice companii din lume, cu profituri uriaşe şi cu produse revoluţionare.
Sergey Brin şi Larry Page – inventatorii celui mai popular motor de căutare la ora actuală, este vorba desigur despre Google. Acesta a devenit disponibil publicului larg în anul 1998, iar acum domină piaţa motoarelor de căutare cu o cotă de aproximativ 63% în Statele Unite. În România, este preferat de peste 95% dintre utilizatori.
Jerry Yang şi David Filo – oamenii care au fondat compania Yahoo!, recunoscută pentru serviciile de e-mail, motorul de căutare şi aplicaţia Yahoo! Messenger.
Douglas Carl Engelbart este inventatorul mouse-ului şi al interfeţei grafice utilizator (GUI).
Martin Cooper, unul dintre managerii renumitei companii Motorala, a inventat telefonul mobil. Primul telefon mobil comercial a fost Motorola Dynatac 8000x.
Gordon E. Moore – unul dintre fondatorii corporaţiei Intel, recunoscut pentru “Legea lui Moore” (1965) conform căreia numărul tranzistorilor ce pot fi plasaţi pe un circuit integrat creşte exponential, dublându-se la aproximativ doi ani (acum se consideră la 18 luni).
Linus Benedict Torvalds – creatorul sistemului de operare Linux, versiunea scalabilă a UNIX. Distribuţiile Linux au fost la început apreciate doar de experţi şi entuziaşti, dar în ultimii ani au devenit populare şi în rândul utilizatorilor obişnuiţi.
J. W. Mauchly a preluat ideile despre cum să realizezi un computer de la John Vincent Atanasoff şi în 1945 a reuşit să fabrice primul calculator electronic programabil – ENIAC. Prima data a fost folosit la calculul parametrilor bombei cu hidrogen.
Nick Holonyak a inventat în 1962 LED-ul – dioda care a ajuns astăzi să fie prezentă pe mai toate gadgeturile de top cu display, dar şi ca sursă de iluminare de ultimă generaţie.
Norman Abramson este autorul conceptului de “pachet de date” şi a protocolului ALOHA (1970) care a stat la baza dezvoltării reţelei ethernet, cea mai eficientă şi utilizată în ziua de azi.
Paul Allen a fondat în 1975 Microsoft Corporation, alături de Bill Gates. Contra sumei de 50.000 $, Paul Allen a obţinut de la Seattle Computer Products drepturile pentru sistemul de operare QDOS (Quick and Dirty Operating System, predecesorul cunoscutului MS-DOS), pe care IBM l-a instalat pe calculatoarele ce aveau să se găsească în aproape fiecare locuinţă: PC-urile. Paul Allen a stat în conducerea companiei până în anul 2000 şi a fost unul dintre cei mai buni strategi, după care s-a retras. Acum practică filantropia, departe de agitaţia de pe piaţa IT şi departe de orice fel de criză.
Mark Andreseen este inventatorul Mosaic (unul dintre primele browsere Web) şi co-fondatorul companiei Netscape, alături de James Clark.
Timothy Berners-Lee, sprijinit de Robert Caillau, a inventat în 1989 limbajul HTML şi World Wide Web-ul.
Vinton G. Cerf – unul dintre pionierii Internetului şi cel care a dezvoltat împreună cu Robert Kahn protocolul TCP de transmisie a datelor.
Seymour R. Cray este inginerul care a proiectat super computerele Cray, cu o putere de calcul incredibilă: 1 GigaFLOP în 1985 (record absolut) şi 1.3 PetaFLOPS în 2008.
Steve Crocker – un alt pionier al Internetului. A stabilit primele protocoale de comunicare între două computere-gazdă (1969), a contribuit la crearea reţelei ARPANET (1974) şi a fost cel care a setat standardele pentru comunicarea prin e-mail (1977).
John Bardeen, W.Shockley şi W. Brattain au obţinut premiul Nobel pentru Fizică, în 1956, datorită contribuţiei aduse la inventarea tranzistorului.
“Ted” (Edgar F. Codd) – omul care la începutul anilor ’70 a pus bazele limbajului SQL (Structured Query Language).
John Fleming – inventatorul diodei şi al lămpii electrice.
Lee De Forest – în 1907 a inventat trioda (tubul electronic cu trei electrozi).
Mark Zuckerberg – nu a împlinit încă 26 de ani, dar din averea lui de aproape 1 miliard de dolari pot trăi regeşte generaţii întregi. Mark ZukerBerk este omul din spatele Facebook, unul dintre cele mai tari site-uri de socializare.
Matt Mullenweg – Este omul care a bus bazele WordPress – un instrument open-source pe care foarte mulţi bloggeri îl folosesc pentru a-şi defini rapid site-ul, iar apoi pentru a-şi publica articolele.
Jack Dorsey – creatorul Twitter. Micro-blogging-ul este acum cea mai bună modalitate de comunicare între prieteni şi cunoştinţe sau între companii şi clienţi (un fel de SMS gratuit, transmis către un grup). Scurt şi la obiect. Generaţia Twitter se foloseşte de acest serviciu pentru a-şi informa “urmăritorii” cu privire la activităţile lor.
Ramu Yalamanchi este un antreprenor indian care ţine în frâie binecunoscutul Hi5 – foarte popular în România, dar şi în alte state.
Steve Chen, Chad Hurley şi Jawed Karim – fondatorii site-ului YouTube.
Surse: www.wikipedia.com, www.go4it.ro
Linus Torvald_S_ 😉
am modificat, mersi.
Acum 30 de ani a aparut TCP-ul, acum frigiderul imi poate interzice sa deschid usa pentru ca sunt la dieta.
Vinton G. Cerf este acum Vice President & Chief Internet Evangelist la Google, companie care a crescut prin cercetare si a beneficiat de pe urma “parintilor”.