63 Comments

  1. Eu am pus firmware (2.12) de B5 pe B2 si functioneaza perfect de aproape 1 luna.Viteza pe ipv4 este aceeasi, intradevar pe ipv6 este un pic mai mica, dar banuiesc ca asta tine de limitari impuse de RDS.Sper sa nu se strice router-ul, totusi nu vad de ce s-ar strica, diferentele intre B5 si B2 nu sunt capitale.

  2. Ok. Si cu toate update-urile astea. Care este cel mai bun firmware pt a beneficia de viteze maxime? Ca pana nu se renunta la ipv4 nu imi fac update la ipv6 …nu-i vad rostul.
    O data am incercat sa testez ddwrt pe un Bx si l-am brick-uit. Nu am reusit sa intru in emergency room. de atunci m-am lecuit.

  3. Lasi firmware-ul cu care a venit rooterul. Daca vrei ipv6 scoti firul din rooter si il bagi direct la calculator si ai ipv6 la aceasi viteza ca si ipv4

  4. Author

    @Ovidiu: daca ti se pare prea complicat si riscant sa-ti pui un firmware “3rd party” care sa suporte ipv6, iti pot spune ca dupa mai bine de un an de “native IPv6” oferit de RDS, toti vendorii de CPE-uri au acum modele incepand cu preturi foarte mici care suporta IPv6 via PPPOE si DHCPv6 / PD cu firmware-ul lor, deci nu mai e nevoie de openwrt pentru asta. daca astepti sa se renunte la ipv4 pentru a trece la ipv6, atunci cu siguranta nu esti pe drumul cel bun.

  5. Salut,

    Tocmai am instalat un linksys ea6500 si am testat IPv6.
    Merge perfect iar testele online nu dureaza nici macar 2 secunde.
    Nota 10/10. http://www.test-ipv6.ro/
    Problema este ca (din pacate) viteza nu trece de 38/45 Mbps.
    http://www.speedtest.net/result/2429038951.png
    Am efectuat deja peste 10 teste si toate imi cam dau cu virgula.

    Am sa incerc sa trec inapoi la IPv4 si sa refac testul.
    Mai are cineva aceeasi problema?

  6. Update:

    Am inlaturat ipv6test de la numele serviciului PPPoE si viteza a crescut pe IPv4 foarte mult, ajungang pana la ~80-90 Mbps.

  7. Author

    @svens: nu are nici o legatura cu acel “Service Name – ipv6test”. probabil ai nimerit a doua oara pe un server de la speedtest.net colocat in RDS, iar prima data pe un server din peeringuri.

  8. salut
    am si eu un Home Gateway hg685 de la romtelecom si as vrea sa activez Ma poate ajuta cineva? PLS

  9. Author

    @florin: esti client Romtelecom ?

  10. In aceasta seara am bagat pe routarul dlink-dir600 versiunea b1 fw2.10 dupa aceea l-am urcat la 2.15 si hopa s-a activat ipv6 mere tot probat cu rds-ul… asadar confirm ca a intrat si pe versiunea dir600B1 !

  11. Author

    @adrian: multumesc pentru feedback.

  12. Va salut!
    Am si eu o problema cu un DIR600 ce nu ii pot da de cap. Hardware Bx,2.03. Am conectat la el 3 telefoane si 2 laptopuri. Telefoanele si un laptop merg perfect insa cel de-al doilea laptop se conecteaza la retea, iconita de acces internet din windows e activa initial apoi pierde conexiunea la internet. browsingul nu merge deloc iar daca dau un ping in 8.8.8.8 pierde 3/4 pachete la inceput apoi le pierde pe toate.
    laptopul merge perfect, testat si in alte locatii, chiar si pe un alt dir600. nu stiu ce pot sa ii fac si orice idee aveti mi-ar putea fi de ajutor.

  13. A citit cineva cu atentie ce scrie la RDS pe site vis-a-vis de utilizarea IPV6?
    “Chiar daca protocolul IPv6 nu este complet nou, implementarea la nivel global inca este la inceput. Este important sa fie cunoscut faptul ca folosirea IPv6 in reteaua RCS & RDS sare efectiv peste orice firewall sau reguli de securitate aplicate pe routerul actual, conectand sistemul tau final direct la Internet IPv6. Aplicatiile de securitate pentru IPv6 sunt inca intr-o faza de dezvoltare relativ timpurie.”

  14. Author

    @DanP: eu am citit, cu mare atentie chiar. le dau dreptate.

  15. @Liviu: firewall-ul SPI din dir-600 functioneaza cu IPv6? Din ce-am mai citit pe net se pare ca (in general pe broadband routere) nu. Pana cand nu exista o solutie de protejare a calculatoarelor din spatele routerului cred ca IPv6 n-ar trebui folosit. Incet incet vor apare si virusi si diverse unelte ptr. IPv6 care sa profite de lipsa unei protectii serioase.
    In afara de posibilitatea de a invata ce si cum e cu IPv6, merita deocamdata adoptat? Eu zic ca nu…

  16. Author

    @DanP: categoric IPv6 merita adoptat. NAT-ul iti oferea o oarecare protectie doar ca si “side effect”, nu ca ar fi fost gandit ca o metoda de securitate. cu alte cuvinte, cineva nu se poate conecta la tine in spatele NAT-ului decat daca conexiunea a fost initiata anterior de tine (din interior adica). IPv6 ofera “end-to-end connectivity” iar asta e un mare plus. daca vrei, il poti face sa se comporte ca si cum ai fi in spatele NAT-ului dintr-o linie in “ip6tables” dar oare vrei asta ? stiai ca 90% din botnetii din internet sunt pe PC-uri din spatele unor NAT-uri ? nu e neaparat nevoie ca cineva sa ajunga la PC-ul tau ca sa-l infecteze, e suficient ca tu sa iei ceva de pe internet si atunci NAT-ul nu te mai protejeaza cu nimic.

  17. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de conexiuni inbound cu PC-ul lor iar care vor pot folosi port FWD. E adevarat ca majoritatea problemelor provin din cauza utilizatorului dar NAT-ul macar reazolva partea cealalta – non-user.
    La retele IPv4 pot sa zic ca ma cam pricep, am trecut si prin cele 4 sem. Cisco Academy candva demult.
    Ipv6 n-am reusit inca sa-l inteleg prea bine, poate imi spui tu: Daca am IPv6 si fac din comp server web (Win/Linux), il pot accesa direct pe baza IP-ului in browser?
    Am impresia ca aplicatiile nu prea sunt actualizate ptr. IPv6.

  18. Author

    @DanP: un server WEB care asculta pe adresa IPv6 poate fi accesat direct pe IP, normal. uite, daca ai IPv6 pe PC link-ul asta te va duce la google:
    http://[2a00:1450:4017:800::1012] (nu uita de sa pui IP-ul intre [ ])
    Vasta majoritate a aplicatiilor suporta IPv6. Exista servere de orice (web,mail,dns,snmp,ssh,telnet …etc) care asculta pe IPv6 si zeci de clienti pentru fiecare dintre ele care stiu sa se conecteze pe adresa IPv6.
    Singura foarte mica exceptie este cu aplicatii gen Skype care au adresa IPv4 si in payload si care intr-un mediu “IPv6 only” nu ar functiona. Insa pe langa faptul ca vor trece cat de curand si ei la IPv6 pentru ca acum sunt cumparati de Microsoft (e o poveste lunga de ce nu au facut-o pana acum si nu intru in detalii) exista workaround si pentru asta in sensul ca poti folosi Skype de pe IPv6 daca adaugi si 464Xlat.

    In fine, sunt multe de discutat legat de IPv6. Daca un client RDS ca tine, caruia i s-a pus la dispozitie IPv6 nativ, este reticent sa-l foloseasca, atunci trebuie sa spun ca abordarea ta e un pic gresita. Daca Internetul IPv6 nu va creste suficient de mult si repede (acum e pe la 1.8% conform Google http://www.google.com/ipv6/statistics.html) clientii vor avea de suferit foarte mult din cauza CGN (Carrier Grade NAT-ului) pe care ISP-urile chiar nu vor avea cum sa-l evite. Ideea e sa ai cat mai mult continut IPv6 ca sa ti se faca NAT la cat mai putin trafic. Daca ramai doar pe IPv4 cu siguranta ti se va faca NAT la tot traficul si daca mai adaugi si NAT-ul de la tine de acasa o sa ai mari probleme cu protocoale care vor avea si mai mari probleme peste double NAT (vezi SIP de exemplu). Alegerea apartine clientilor, iar problemele de securitate sunt deocamdata minore. Cu adevarat nefericiti sunt cei care chiar nu pot alege decat IPv4 (versiunea BETA a internetului care tine de 30 de ani 🙂 asa cum spunea in gluma chiar Vint Cerf … cel care a gandit protocolul IPv4) dar isi vor da seama de asta un pic mai tarziu.

  19. Buna ziua, sunt mai nepriceput in ale retelisticii. Am si eu un DIR-600 conectat la RDS si functioneaza fb cu IPv4. Ce castig eu personal daca-i voi face update si-l voi face sa mearga pe IPv6? La viteza sau unde se castiga? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sper sa nu ma injurati.Cu respect, Cocolino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.