Salut,
probabil ca par cam intarziat dar am reusit sa “ma joc” in ultimele zile cu Fedora 17 pe un laptop mai vechi dar care se tine inca bine. Cat de bine.. pai sa vedem:
Lenovo Thinkpad X60t (tablet) cumparat cu vreo 600 RON din mediul second-hand romanesc, a venit asa:
- procesor core duo L2400 la 1,6z ghz, 2 mb l2
- 2 gb ddr2 (doua module)
- hdd hitachi de 60 gb 5400 rpm
- placa wireless intel 3945abg, placa ethernet gigabit intel
- display hyundai IPS flexview de 12″ (1024×768)
- baterie originala Sanyo de 8 celule, in stare excelenta.
la care mai adaug carcasa putin sparta (la incuietoare), cateva mici zgarieturi pe suprafata “touch” Wacom de pe ecran, tastatura in germanofranceza, nimic prea grav.
ce-am facut:
- upgradat memoria la 2+1 = 3 Gb (~100 ron)
- upgradat hdd-ul cu un ssd OCZ Vertez de 96 GB sata2, pacat ca platforma ICH7 nu stie decat sata1 hardware asa ca in loc de vreo 270 MB/sec nu am vazut decat pe la 130 MB/sec.. (~300 ron)
- schimbat tastatura cu una originala NMB “uk”-ish (~150 ron)
cost total: ~1150 ron (minus 100 ron pentru hdd-ul vechi vandut unui coleg :P) pentru un laptop foarte solid, foarte capabil si chiar compact.
Asadar dupa instalarea Fedora 17 (Beefy Miracle) , dupa updatarea la zi (~400 MB), dupa trecerea de la kernel 3.3.4 la 3.5.3, dupa eliminarea multor pachete inutile din sistem, dupa instalarea softurilor obisnuite gen Thunderbird, Gimp, Libreoffice, Banshee (ca Rhythmbox si Exaile functioneaza EXTREM de greu via samba..), VLC, Adobe Flash, Xchat, etc.. am trecut la o sumara optimizare de sistem dupa cum urmeaza:
- tinand cont de SSD am modificat mount-ul din fstab adaugand “noatime, nobarrier” in linia unicei partitii de pe ssd. Mai tarziu, dupa ce-am bootat dupa un liveusb tot cu f17 si folosit “tune2fs -o journal_data_writeback” pe /dev/sda1 al meu – am mai adaugat si “data=writeback” in /etc/fstab.
- oprit serviciile inutile via systemctl: bluetooth, raidshit, lvm, selinuxcrap, etc..
- editat /etc/grub2.conf si adaugat in linia kernelului actual (3.5.3) “raid=noautodetect rootfstype=ext4 libahci.ignore_sss=1 selinux=0” si desigur comentata linia cu initrd de sub..
inainte de modificarile astea trei aveam cam in 10-11 secunde desktopul gnome in fata ochilor, dupa..
bine, cred ca-i mai rapida secventa de bootare la ubuntu si foloseste ceva mai putine resurse.
de altfel am si eu un t61 de la Lenovo, pot spune ca-si face treaba super bine, dupa 4 ani de carat zilnic acasa-job.