Am finalizat de ceva timp ceea ce mi-am propus legat de proiectul D.U.I.A., multi se folosesc de el deja, insa putini sunt cei care au reusit sa inteleaga in totalitate conceptul sau sa faca sa mearga clientul de pe router fara sa-mi ceara ajutorul. Nu ma deranjeaza sa va raspund la mailuri, o fac cu placere in masura in care am timp insa m-am gandit ca un articol despre asta ar mai pune putina ordine in lucruri. Iata cateva intrebari care mi-au fost puse si la care voi raspunde aici pe techtorials pentru ca poate sunt si altii care asteapta aceste raspunsuri:
Q1. De ce ai mai creat si tu inca o solutie de Dynamic DNS. Aveam de unde alege din clientii existenti deja pe internet ?
A1. Am creat D.U.I.A pentru ca nici una din solutiile existente pe piata nu-mi oferea ceea ce-i doream. Eu vroiam sa-mi pot updata in DNS adresele IPv6 ale tuturor device-urilor mele din LAN, chiar si acelora care nu puteau rula nici un soft de Dynamic DNS pe ele. Mai mult decat atat, majoritatea solutiilor existente nu mai erau FREE nici macar pentru IPv4 iar multe nu suportau IPv6 deloc nici macar pe hosturile care puteau rula clientii lor de dynamic DNS.
Q2. Daca folosesc D.U.I.A. am si celelalte avantaje pe care le ofera ceilalti sau face doar update-ul IPv6 pentru hosturile din LAN pe care nu-l face nimeni ?
A2. D.U.I.A. face tot ce face o solutie DNS clasica si ceva in plus:
– suporta atat IPv4 cat si IPv6
– are client grafic scris in Java care poate rula pe un PC cu windows / linux direct din systray
– are client de consola scris in C care poate rula pe un PC cu linux sau un router cu open WRT, Tomato sau DD-WRT.
– daca ruleaza pe un router, clientul de consola face update si la adresele IPv6 ale hosturilor din LAN (asta e feature-ul pe care nu l-am gasit la nimeni si de care aveam nevoie)
Q3. Eu folosesc o solutie clasica de la DynDNS si pot de asemenea sa-mi accesez remote hosturile din LAN pe IPv4. Poti sa explici mai in detaliu ce aduce D.U.I.A. in plus de fapt ?
A3. La IPv4, toate hosturile din LAN se vad cu adresa IPv4 a routerului care le face NAT. Pe router iti poti face intr-adevar port forwarding catre diverse IP-uri din LAN si le poti accesa apoi remote. La IPv6 lucrurile nu mai stau asa pentru ca fiecare host din LAN are o adresa publica, nu mai exista notiunea de NAT. Asadar un client de dynamic DNS care iti face update doar la adresa IPv6 a routerului nu te va ajuta in nici un fel sa-ti accesezi camera WEB din LAN pe IPv6 care are cu totul alt IPv6. Clientul D.U.I.A. care ruleaza pe router updateaza si adresele IPv6 ale hosturilor din LAN daca introduci MAC-urile lor din interfata web in dreptul hosturilor.
EXEMPLU:
Am un router pe care am pus Tomato si o camera WEB care suporta IPv6 dar care nu poate rula nici un client de dynamic DNS.
Mi-am facut cont pe www.duiadns.net, am ales domeniul free.duia.ro si am definit hostname-urile urmatoare:
- router.free.duia.ro (pentru router)
- webcam.free.duia.ro (pentru webcam)
Pe router mi-am activat JFFS ca sa am cativa zeci de KB pe care sa pot pune clientul duia fara ca sa fie sters la urmatorul reload al routerului (util in caz ca nu aveti un router cu USB support in care sa infigeti un stick), mi-am downloadat clientul compilat pentru Tomato de aici si cam asta a fost tot. Acum pot accesa de oriunde din internet, camera mea web din spatlee routerului, direct pe adresa ei IPv6.
Q4. Sunt client business la RDS si primesc propria mea clasa IPv6. Mai am nevoie de clientul DUIA ca sa fac update la un subdomeniu de pe duia.ro ?
A4. Nu mai e nevoie. Intri in contul tau pe https://www.duiadns.net/account si iti definesti static ip-urile pentru toate hostname-urile tale.
P.S. – voi updata acest articol si cu alte raspunsuri la intrebarile voatre viitoare.