46 Comments

  1. astfel se poate folosi serviciul IPv6 oferit de RCS&RDS si pe echipamentele oferite de ei. despre ce echipamente oferite de ei e vorba?

  2. asa se intelege din fraza”si pe echipamentele oferite de ei” , ca e vorba de mikrotik-ul pentru iptv , alt echipament mai ofera?

  3. “Incepand cu RouterOS versiunea 5.9 (la acest moment, ultima versiune este 5.16), cei de la Mikrotik au implementat DHCPv6-PD, astfel se poate folosi serviciul IPv6 oferit de RCS&RDS si pe echipamentele oferite de ei.”

    Fiecare intelege ce vrea, semantica limbii Romane ne spune ca “si”-ul din fata cuvintelor “pe echipamentele” si dupa “RCS&RDS” desparte propozitia in “serviciul oferit de RCS&RDS” + “pe echipamentele oferite de ei”, referindu-se la “Mikrotik” care este mentionat inainte de “,”. Astfel, simplificand propozitia, putem spune ca:

    “Incepand cu RouterOS versiunea 5.9 (la acest moment, ultima versiune este 5.16), cei de la Mikrotik au implementat DHCPv6-PD [text sters] si pe echipamentele oferite de ei.”

  4. si poti sa imi spui daca se primesc DNS-uri IPv6 pe mikrotik?
    adica dns-urile de forma: 2a02:2f02:…..

  5. ca pe windows 7 sau pe DIR 825 nu se primesc

  6. Nu le primiesti in forma V6, le primesti in forma V4, care raspund si la query-uri de tip AAAA.

    Personal folosesc DNS-urile anycast de la Google.

  7. raspund si la query-uri de tip AAAA dar nu in mod nativ. si din spusele rds-ului ei ofera si DNS-uri IPv6… oare care o fi adevarul…

  8. pentru ca testele ipv6 dau 9/10 tocmai din cauza ca DNS-urile nu raspund nativ la IPv6. adica trebuie sa apelezi o adresa care are numai corespondent IPv6 ca sa primesti raspuns v6. si mai ales sa foloseasca acea adresa IPv6.

  9. multumesc de raspunsuri

  10. @Iulian: nu stiu daca suporta sau nu Mikrotik, insa ar trebui sa primesti DNS-urile 2a02:2f01:30:2:0:405:465:1 si 2a02:2f01:30:201:0:405:465:1. daca nu si le ia via DHCPv6 (RDS le trimite asa), le poti seta manual.

  11. @Liviu: multumesc, ideea era ca ei zic ca multe din CPE-uri nu sunt pregatite software sa le primeasca dar ei le ofera ca de utilizat manual le utilizez deja.multumesc

  12. @Iulian: da, se trimit via DHCPv6 si adresele IPv6 ale DNS-urilor. eu le primesc de exemplu pe un linksys E2000 cu o imagine Tomato modificata.

  13. salut, cine imi poate indica si mie ceva documentatie cum configurez un vlan nativ (untagged) pe routerul mikrotik? mai exact pe portul 1 am vlan-ul nativ si vreau sa il scot pe pe portul 2.

  14. inainte de ultimii doi pasi , am observat ca deja aveam adrese v6 pe calculator, cum se explica? momentan pe routerOS nu avem dhcp stateful ?

  15. inafara de link local , aveam deja adrese de tip global unicast din subnetul primit de la rds la astea ma refeream si pe de alta parte in DHCPv6 server nu am bind-uri afisate ca dovada ca nici nu le ia din DHCPv6 server

  16. @Viorel: tie iti apare ceva in ultima poza la meniul DHCP Server/Bindings in momentul cand ai vreun client conectat la router?
    Acolo nu ar trebui sa apara adresele alocate clientilor din LAN?

  17. Am un MikroTik RB951G-2HnD cu RouterOS 6.10. Am incercat tutorialul pas cu pas de mai multe ori cu si fara setari customizate.

    Totusi ceva nu functioneaza corect niciodata. Ce putin setarile IPv6 nu imi functioneaza niciodata corect. Pe PPPoE de la RDS direct pe PC imi merge si primesc totul ok, deci deduc ca ceva nu e ok cu setarile sau routerul.

    Este vreo sansa sa updatezi tutorialul? Imi cer scuze dar ca home user IPv6 ma cam depaseste.

  18. din tutorialul de mai sus ultima parte cu DHCPv6 nu foloseste deocamdata ca la mikrotik nu e implementat DHCPv6 ci doar SLAAC.

    1.ai conexiune fiberlink activa pe IPv4 ?
    2.ai configurat un client DHCPv6? ai primit subnetul /64?
    daca da atunci da ping intr-o adresa v6 din router, merge?
    3.ai Neighbor discovery activ pe interfata de LAN?

    daca nu te descurci scrie-mi pe adresa stefan.enache@network-ing.ro
    si te ajut eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.