Dynamic DNS & IPv6 – D.U.I.A.

Dynamic DNS & IPv6 - D.U.I.A.

Majoritatea providerilor de internet broadband folosesc IP-uri alocate dinamic, via PPPoE, DHCP etc. Acest lucru a generat nevoia de intrari dinamice in DNS pentru a identifica printr-un nume, echipamente ce-si puteau schimba oricand IP-ul. Au aparut astfel de servere DNS, unde utilizatorul isi putea face un cont si isi putea updata adresa IP fie static, direct dintr-o interfata web, fie dinamic, automat, la fiecare schimbare de IP.

Problema la IPv4 este ca toate echipamentele din spatele unui router care le face NAT ajung in internet cu aceeasi adresa IP publica. Astfel, dynamic DNS ne va ajuta sa ne conectam din internet pe routerul de acasa insa nu si pe camera WEB din spatele lui de exemplu (sau cel putin nu fara alte artificii gen “port forwarding” ).

Acum avem la dispozitie si IPv6 pe echipamentele din casa iar la IPv6 fiecare adresa este PUBLICA, nu mai exista conceptul de NAT. Am cautat un serviciu de dynamic DNS pentru IPv6 si nu am gasit unul sa faca ceea ce-mi doresc asa ca am decis sa dau si eu ceva inapoi comunitatii si sa scriu unul de la zero. Cum un contract de hosting nu e suficient pentru ca ai nevoie de un server DNS, un server de mail si un server web costurile au crescut substantial dar am zis ca merita sa fac acest sacrificiu pentru o cauza nobila. In fond unii au murit candva pentru o idee, macar atat sa pot face si eu.

In putinul meu timp liber am pus pe picioare pagina www.duia.ro (Dynamic Updates for Internet Addressing) unde va puteti crea un hostname de genul “.duia.ro” si unde va puteti face deocamdata inregistrari statice atat pentru IPv4 cat si pentru IPv6. In acest stadiu, conceptul D.U.I.A. este util celor care au IP-uri fixe, in special IPv6. Pentru partea de IP-uri dinamice am inceput deja sa scriu in perl un client de linux pe care sper sa-l termin intr-o saptamana si pe care-l voi publica pe site, impreuna cu sursele evident. Voi incerca apoi sa scriu o versiune in C (aici cu siguranta voi avea nevoie de ajutor) pe care sa o putem instala si pe windows.

Repet, la IPv6, daca ai un client de dynamic DNS doar pe router nu te va ajuta pentru ca PC-ul tau din LAN va avea si el adresa IPv6 publica deci va avea nevoie si el de dynamic DNS. Mai mult decat atat, daca ai o camera web sau un contor de gaz pe IPv6, ele cu siguranta nu vor putea avea niciodata clienti de dynamic DNS; si atunci, cum le vei accesa remote ? Aici vine partea interesanta, clientul “duia” care va rula pe router, va face update automat si la IP-urile device-urilor din spate (camera web, contorul de gaz, frigider) pe care si le va lua din tabela DHCP. Abia atunci conceptul D.U.I.A. va incepe sa devina cu adevarat util, insa pana atunci intrati pe www.duia.ro, faceti-va conturi, testati si oferiti feedback. Nu uitati ca serverul DNS, serverul web, severul de mail, toate scripturile din spate cu care se creaza conturi, se trimit mailuri, se face update in DNS, interfata grafica etc. sunt toate intr-o versiune BETA. Nu aruncati asadar cu pietre insa nici nu va abtineti de la comentarii. Dezbaterile pe marginea unei idei sunt utile comunitati de cele mai multe ori.

Prin D.U.I.A. vreau sa pun in lumina cat mai bine o situatie in care IPv6 chiar sa faca diferenta si imi doresc sa pot mentine conceptul D.U.I.A. gratuit pentru oricine, pentru totdeauna. Sper sa si reusesc !

34 Comments

  1. Daca ai acces ssh pe el, ar trebui sa mearga “gcc -v” din linie de comanda.

  2. folosesc https://www.duiadns.net de ceva vreme si sunt foarte multumit. nu vreau sa te flatez dar vad ca ai updatat site-ul de curand, ai adaugat noi features si din puctul meu de vedere a devenit unul din cele mai bune servicii free de dynamic DNS. proiectul asta al tau chiar creste, esti foarte tare, felicitari !

  3. Author

    @ROBERT: iti compilez zilele acestea binarul pentru rasbian. am fost foarte prins in ultima vreme si nu am apucat.
    @Dragos: multumesc pentru aprecieri !

  4. @Liviu

    Am un router digi zte de la rds iar deciteva zile imi merg foarte greu site-urile ipv6. Cind fac un test pentru ipv6 imi arata ca nu as mai avea ipv6

    Test with IPv4 DNS record
    ok (1.053s) using ipv4

    Test with IPv6 DNS record
    timeout (15.120s)

    Test with Dual Stack DNS record
    timeout (15.116s)

    Test for Dual Stack DNS and large packet
    timeout (15.085s)

    Test IPv4 without DNS
    ok (0.247s) using ipv4

    Test IPv6 without DNS
    timeout (15.073s)

    Test IPv6 large packet
    timeout (15.089s)

    Test if your ISP’s DNS server uses IPv6
    timeout (15.086s)

    Find IPv4 Service Provider
    ok (1.104s) using ipv4 ASN 8708

    Find IPv6 Service Provider
    timeout (15.118s)

    Test for buggy DNS
    undefined (5.009s)

    Sa fie routerul de vina sau reteaua rds din iasi?

  5. Revin cu noi precizari:
    Se pare ca problema o am numai cind folosesc IE11. In firefox imi merg toate site-urile ok inclusiv testul ipv6. Nu pot sa-mi dau seama cum e posibil ca IE sa nu recunoasca site-urile ipv6.

  6. Am scos ipv6 de pe placa de retea iar acum ie11 merge ok.

  7. Author

    @Marius: intrebarea care se pune este, cand iti mergeau toate site-urile cu alt browser, inclusiv cele cu IPv6, ajungea la ele pe IPv6 sau pe IPv4? pentru ca din ce descrii tu e o problema cu IPv6 undeva intre tine si site-ul respectiv, cel mai probabil in RDS si browserele firefox si chrome au implementat “happy eyeball” in sensul ca reusesc sa evite “IPv6 brokenness”.
    cu alte cuvinte, incearca prima data pe IPv6 si apoi trec la IPv4 in 200ms. IE incearca pe IPv6, dupa 3 secunde tot pe IPv6, dupa 6 secunde tot pe IPv6, dupa 12 secunde tot pe IPv6 si abia apoi trec la IPv4, deci dupa 21 de secunde. asta vedeai tu cel mai probabil si intr-adevar problema se “mascheaza” fie cu alt browser fie facand disable la IPv6. problema reala de IPv6 insa exista … o sa-mi fac eu timp sa ma uit daca imi dai macar prima jumatate de adresa IPv6 ca sa stiu de unde te conectezi.

  8. Am scos protocolul ipv6 de pe placa de retea ca-mi mergea greu. Eu sunt din Iasi si problema asta a aparut fix de saptamina aceasta.

    2a02:2f0e:5262:7400 cam asa arata prima jumatate din adresa mea ipv6. In momentul de fata sunt conectat prin routerul digi.

  9. @Liviu
    Acum e marti 17.12 ora 01:01 si imi merge bine cu ipv6. Se pare ca sa rezolvat. Daca mai am probleme te tin la curent.

  10. Author

    @Marius: exact ce-ti spuneam … problema de IPv6 nu era la tine … browserele (altele decat IE) doar ti-o “mascau”.

  11. Ma bucur ca rds a reusit sa rezolve rapid problema. Multumesc RDS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.